Fysiotherapie

Psychosomatisch Fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Er is aandacht voor zowel de emotionele kant van de klacht (psyche) als de lichamelijke (somatische) en hoe deze elkaar beïnvloeden. Door jarenlange ervaring in de (pijn)revalidatie met volwassenen en jeugd vanaf 12 jaar is er, naast deskundigheid, ook veel ervaring in het samenwerken met andere betrokken zorgverleners. 

Je kunt bij De Zouwe terecht voor:

 • diagnostiek en advies
 • een second opinion
 • online behandeling
 • behandeling op locatie voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar

De praktijk is rolstoel toegankelijk.

Bij psychosomatische klachten zul je misschien denken “Zit de pijn dan tussen mijn oren?” Nee, zeker niet!

Het werkt als volgt;

 • Door pijn neemt de (spier)spanning toe. Er ontstaat meer spanning in de spieren  waar je pijn ervaart. De pijn heeft ook invloed op hoe je je voelt en wat je bijvoorbeeld wel en niet kan doen.
 • Door (spier)spanning ontstaat er druk, beweeg je minder, de doorbloeding neemt af en zo kan pijn ontstaan. Er zijn veel dingen die (spier)spanning opleveren. Bijvoorbeeld pijn, houding, overbelasting, werk maar ook emoties, gedachten, omgeving of gebeurtenissen.
 • Bij neuropathische pijn, veroorzaakt door schade aan het zenuwstelsel, is er sprake van een zeer lastig te verdragen pijn. Toch blijkt ook hier dat het begrijpen van de pijn, de manier van reageren op deze pijn en ontspanningstechnieken wel degelijk kunnen helpen bij het beter kunnen verdragen.

Pijn veroorzaakt dus vaak spanning, spanning resulteert vaak in minder bewegen, vermijden en negatieve emoties en dit beïnvloedt weer de pijnbeleving. Zo is de cirkel rond. Dit kan er voor zorgen dat de klachten niet meer over gaan of zelfs erger worden.

Psychosomatische fysiotherapie helpt je om deze cirkel te doorbreken.

Psychosomatische fyisotherapie helpt je bij al die klachten waarbij  jouw lichaam je laat zien dat je niet lekker in je vel zit. In onze taal maken we onderscheid in psychisch en lichamelijk maar voor ons lichaam bestaat hierin geen verschil. Het is één systeem. Als er ergens iets niet goed gaat merk je dat overal. Het heeft invloed op je brein en zenuwen, bloedvaten, hormonen, organen enzovoort. Aan de ene kant is het heel vervelend dat dit zo werkt, maar het voordeel daarvan is wel dat het probleem ook via het lichaam te benaderen is.

Psychosomatische fysiotherapie helpt onder andere bij de volgende klachten:

 • Lichamelijke klachten die (ondanks behandeling) niet overgaan of elke keer terugkomen, bijvoorbeeld rugklachten, nek- en schouderpijn.
 • Overspanning en burn out
 • Post-covid klachten 
 • Chronische blessures
 • Bewegingsangst, bv niet meer durven springen, fietsen of rennen
 • Hoofdpijn
 • Klachten van de ingewanden
 • Al die lichamelijke klachten waarvan wordt gezegd dat het spanning of psychisch is
 • Onverklaarde klachten en vermoeidheid
 • Emotionele klachten
 • Hyperventilatie en angst
 • Stress, spanning en de emotionele gevolgen van ziekte of klachten
 • Bij te weinig kunnen voelen of juist teveel voelen
 • Tinnitis (oorsuizen)

Hoe verloopt zo’n behandeling?

Psychosomatische fysiotherapie begint met een goede analyse. Door middel van een goed en uitgebreid gesprek, eventueel in combinatie met één of meerdere vragenlijsten, brengen we je klachten in kaart. Ook doen we een goed lichamelijk onderzoek* om de functie van gewrichten, de spierspanning, je houding en de wijze waarop je beweegt goed in kaart te brengen. 

 Een startpunt van de behandeling is eerst goed inzicht krijgen in de relatie tussen je klachten en alle factoren in jouw omgeving of leefstuatie. Goede uitleg is belangrijk om gemotiveerd te raken in het gaan beïnvloeden van deze factoren, je patronen,  je manier van leven, de wijze waarop je beweegt en vaak hoe je omgaat met emoties en spanning.  

Na de intake en het onderzoek bespreken we of een vervolg zinvol is.  Zo ja, dan bepalen we in overleg, hoe de behandeling eruit gaat zien en welke doelen we stellen. Je kunt rekenen op een duidelijk behandelvoorstel m.b.t. duur en inhoud.

Tijdens de behandeling, eventueel ook in de natuur, zal ik je laten ervaren welke factoren van invloed zijn op je klachten en welke invloed je hierop zelf hebt. Je leert op een andere manier omgaan met jezelf en je klachten, waardoor je minder of geen last meer hebt.

De behandeling bestaat onder andere uit oefenen, ervaren, hierop feedback ontvangen en waar nodig uitleg krijgen.  Er kan gebruik gemaakt worden van veel verschillende technieken. Welke dat in de behandeling zijn, is afhankelijk van wat bij jou en jouw klachten past. Voorbeelden zijn: Graded activity, pijneducatie, opbouw van je reserves (OR), exposure in vivo, psychomotore therapie,  mindfulness, lichaamsbewustwording, ACT (acceptance and commitment therapie), NLP, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, coaching en stressmanagement.

*Voor een lichamelijk onderzoek in de behandelruimte kan het zijn dat ik je vraag de kleding, behalve het ondergoed, uit te trekken. Tijdens de behandeling kan de kleding over het algemeen worden aangehouden.

Wie behandelt je bij De Zouwe?

Jolanda Vaatstra: “In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat veel buiten zijn een enorm positieve invloed op mij heeft. Deze ervaring wil ik graag met je delen. Hiervoor nodig ik je van harte uit!”

“Volgens mijn collega’s en patiënten bied ik hulp op een rustige,  betrouwbare en deskundige manier. Nuchter en zonder oordeel. Zelf hecht ik veel waarde aan samen zijn met familie en vrienden, hulp bieden en sportiviteit. Ik zit lekker in mijn vel als ik regelmatig buiten sport en creatief bezig ben. Skaten met m’n skateclub, fietsen en hardlopen. Het liefst voor een goed doel. Creativiteit stop ik in tuinieren, piano spelen en sinds kort ook beeldhouwen.”

Ervaren en deskundig

“Ik ben opgeleid tot fysiotherapeut, manueel therapeut, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatie therapeut. Al meer dan 30 jaar oefen ik dit vak uit met veel passie en plezier. Ik heb van 2001 – 2020 in een vooraanstaand revalidatiecentrum gewerkt. Hier heb ik, binnen een specialistisch team, medische zorg verleend aan zowel volwassen als jongere revalidanten. Deze problematiek bestond uit een ernstige beperkingen vanwege chronisch pijn- en vermoeidheidsklachten in combinatie met dwarsleasie- en orthopedie problematiek.  Ik heb, naast expertise in het vak fysiotherapie, manuele therapie en  psycho-somatische therapie, ook expertise in (leefstijl) coaching. Ik beheers de technieken van health couseling, ACT (Acceptance and Commitment Therapie), Graded Activity, Exposure in vivo,  Mobilizing Awareness, haptonomie, motivational interviewing, NLP en psycho-motore therapie.  

Fysio Buitensport

Een extra service die wij bieden is fysio buitensport. Je stapt de praktijk uit en staat midden in de natuur van De Zouweboezem. Training met natuurlijke materialen met uitzicht op het riet, het water en de molen. Je versterkt je immuunsysteem, traint op eigen niveau en je wordt begeleid door een revalidatie fysiotherapeut die rekening houdt met jouw eventuele klachten of blessures. Juist voor mensen die lichamelijke klachten ervaren of willen voorkomen vinden het fijn vinden dat er extra toezicht en begeleiding is. Zij zeggen; “ik kan nu verantwoord werken aan fitter worden en mijn conditie, souplesse en spierkracht zorgvuldig en duurzaam verbeteren”. Voorafgaand is er een intake zodat je zeker weet dat je verantwoord kunt starten in combinatie met  advies over de frequentie en wat aanvullend belangrijk is t.a.v. persoonlijke leef- en beweegstijl. 

 • Intake diagnostiek en advies  37,50 euro
 • 10 lessenkaart 125,00 euro

       Opgeven kan via  info@dezouwe.nl of bel naar 06-13941897

Motivatie

“Jou weer laten stralen en krachtig voelen”, daar ligt mijn hart. Je zult je snel begrepen voelen door mijn manier van luisteren en aansluiten. Door jarenlange ervaring versta ik de kunst om de juiste therapievorm  in te zetten die voor jóú werkt. Daarbij vind ik het belangrijk dat je succes én eigen regie ervaart. Hierdoor zul je snel resultaat boeken en je doelen bereiken.

Het resultaat van de behandeling    

 • Je voelt je meer ontspannen
 • De pijn is minder
 • Je voelt je rustiger
 • Je hebt nieuwe inzichten gekregen
 • Je ervaart minder bezorgdheid
 • Je kunt meer incasseren
 • Bewustwording
 • Verandering van leefstijl is ingezet
 • Je hebt meer energie
 • Je bent actiever

Dit is wat cliënten zeggen over psychosomatisch fysiotherapie  bij De Zouwe.

De behandelingen bij Jolanda waren voor mij uitstekend omdat ze echt haar tijd nam en oprechte interesse toonde om mijn persoonlijke situatie te begrijpen. Tijdens de sessies heb ik een goed beeld kunnen vormen over de aard en oorsprong van mijn pijnklachten.  Jolanda heeft een echte passie voor haar vak, en met haar expertise kon ze mijn klachten nauwkeurig ontrafelen. Stapsgewijs zijn we aan de slag gegaan om mijn bewegingsangst te doorbreken en om mijn bewegingsgrenzen te verleggen. Dankzij de behandeling durf ik nu weer alle dagelijkse activiteiten te ondernemen die voor mij eerst ondenkbaar waren. Dank je wel Jolanda! ” Stef

Na door drie afzonderlijke personen te zijn aanbevolen heb ik Jolanda leren kennen als een zeer kundig maar vooral zeer menselijke therapeut. Tijdens de psychosomatische fysiotherapie behandelingen leerde ik met mijn ernstige pijnklachten van symptoombestrijding naar de oorzaak te gaan. Van het slikken van pillen naar anders omgaan met pijn. Ik kreeg inzicht in pijn en leerde o.a. anders omgaan met mijn gedachten, mijn bioritme en leerde mindful leven. Jolanda liet mij ontdekken dat het zelf verantwoordelijkheid nemen over mijn omgang met mijn klachten, ook de vrijheid gaf om anders om te gaan met fysieke en mentale pijn. Ze luistert, aanschouwt, is een spiegel en een coach.  Ik kan haar dan ook voor 110% aanbevelen en zal dat ook blijven doen. Als dit alles je nog niet overtuigt dan doet de unieke locatie van De Zouwe dat wel. Alleen daar word je al 50% beter van.”  Niek van den Adel www.niekvandenadel.nl

Jolanda luistert heel goed naar dat wat je zegt en ook naar wat je niet zegt. Dat was mijn ervaring vanaf de allereerste keer, waardoor ik me veilig voelde. Psychosomatische fysiotherapie is bij haar een mooie balans tussen aandacht voor fysiek belemmerende factoren en emotioneel/mentaal belemmerende factoren. Jolanda neemt elke pijn serieus en kan ook heel daadkrachtig uitleggen. Hierdoor kon ik het vertrouwen in mijn lichaam gaan herstellen. Jolanda behandelt professioneel en heeft daarnaast een heel goede antenne voor emoties. Voor mij was het behulpzaam dat Jolanda me ook uitdaagde om grenzen te verleggen. Vanwege lang bestaande en ernstige pijnklachten was ik teveel in onmogelijkheden gaan denken. Door vanuit veiligheid, met goede begeleiding, uitdagingen aan te gaan heb ik gelukkig heel wat grenzen kunnen verleggen. Voor mij is het persoonlijk contact, het gevoel van echt gezien en gehoord worden, de basis geweest van verandering.”  Rolinka Verweij

Ik vond de begeleiding heel prettig. Je gaf me veel ruimte en eigen regie. Ik weet nu hoe ik met stress en spanning om kan gaan.” Betty v.d. M.

Er is op dit moment geen wachtlijst!

De praktijk is rolstoel toegankelijk.

Ik ben BIG geregistreerd no. 99034613704, aangesloten bij het KNGF (Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie) en hier ingeschreven als geaccrediteerd leefstijlcoach én ingeschreven bij het centraal kwaliteitsregister als psycho-somatisch fysiotherapeut (CKR voor  PSF – 18057)

Vergoeding en kosten

Ik werk op restitutie basis. Dit betekent dat je de kosten voor psychosomatische fysiotherapie zelf moet betalen en vervolgens kan declareren bij je zorgverzekeraar. Een restitutiepolis vergoed 100% van de door zorgverzekeraars gehanteerde fysiotherapie tarieven. Dit i.t.t. een natura polis die maar een percentage van vaak 75% zal vergoeden.  Afhankelijk van je zorgverzekering en je dekking zullen de kosten dus geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Wil je niet voor verrassingen komen staan is het raadzaam vooraf bij je zorgverzekering te informeren of je polis hierop goed na te lezen.

Tarieven 2024

Zitting psychosomatisch fysiotherapie                      €  37,50

Screening, intake en onderzoek                                 €  75,00

Toeslag voor behandeling aan huis                            €  22,50

Rapportage aan derden, uitgebreid                           €  45,00

Fysio Buitensport stempelkaart                                  € 125,00

Persoonlijke leefstijl- en of jobcoaching                    €  90,00

Heb je deze zorg nodig, wordt je specifiek naar mij verwezen maar is dit financieel problematisch, neem dan toch contact met mij op. Ik denk graag met je mee!!

Afspraken kunnen tot 24 uur van te voren worden afgezegd of gewijzigd. Wordt een afspraak binnen 24 uur afgezegd zal ik vanwege het blokkeren van mijn agenda en het niet meer kunnen inplannen van nieuwe afspraken 100% van de kosten in rekening brengen.