Time out

 

Time out bij (dreigende) burn out

Time out bij (dreigende) burn out geeft je de ruimte om

  • afstand te nemen en inzicht te krijgen
  • energie op te doen
  • antwoord te krijgen op allerlei vragen zoals ‘heb ik een burn-out en zo ja welke factoren spelen een rol?’
  • te weten hoe je verder wilt!!

Deze drie-daagse time out kan inzichtgevend en preventief zijn. Het kan ook het begin zijn van een effectief hersteltraject.

Burn out

Burn out betekent letterlijk opgebrand zijn. Oftewel volledig uitgeput zijn zowel mentaal als lichamelijk ten gevolge van werkstress. Werkstress ontstaat als er op het werk geen goede afstemming is tussen werkgever en werknemer. Als er onduidelijkheden of verschillen zijn t.a.v. verwachtingen, behoeften, soort werkzaamheden en het vermogen deze te leveren.

Een burn out ontstaat geleidelijk. De eerste signalen kunnen zijn dat iemand geen zin heeft om te gaan werken, zich slecht kan concentreren, vaak moe is en een kort lontje heeft. Vaak worden deze signalen genegeerd. Totdat het opeens  écht niet meer gaat. Uitspraken als “alsof er iets knapte” of ‘ik kon van de ene op de andere dag niets meer” zijn bekend.

Redenen van ontstaan kunnen zijn:

Bij de werknemer: geen ‘nee’ kunnen zeggen, het werk té goed willen doen (vaak betreft het de serieuze harde werkers en de doorzetters), slecht kunnen plannen. Dit eventueel in combinatie met overbelasting en weinig ontspanning privé en/of een ongezonde leefstijl.

Bij de werkgever ; onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden, slecht communiceren over afspraken of onduidelijke afspraken maken, veel druk uitoefenen om te presteren, weinig waardering laten blijken, aanhoudende conflicten en slechte sfeer.

Het kan natuurlijk ook zijn dat een werknemer en organisatie niet goed bij elkaar passen.

Symptomen

De mentale klachten zijn bijvoorbeeld  concentratie- en geheugenklachten, piekeren, gevoelens van falen en onvermogen.

Lichamelijke klachten o.a. pijnklachten zoals buikpijn, spierpijn en hoofdpijn, gespannen zijn, niet in actie kunnen komen en slapeloosheid.

Drie-daagse time out 

Deze drie-daagse time-out kan inzichtgevend en preventief zijn. Het kan ook het begin zijn van een effectief hersteltraject.

Een vervolg behandeling is mogelijk met o.a. psychosomatische fysiotherapie of coaching bij “De Zouwe” Deze richt zich op de verschillende fasen van de burn out. Eerst gaat het om afname van klachten en het opbouwen van de lichamelijke conditie. Daarna leer je lichamelijk en mentaal ontspannen en train je ander gedrag.   Daarbij leer je ook welke invloed gedachten hebben.

Heb jij een (dreigende) burn-out  en grote behoefte aan een time out grijp dan deze kans. Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. De trainingen zijn eventueel te combineren met 2 overnachtingen in ons natuurverblijf.

 

Nieuwsgierig? Neem gerust contact met mij op!