Act & Mindfulness

  • ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

Als je al langdurig klachten of beperkingen hebt kan je leven behoorlijk in de parkeerstand komen staan. Verlies van bv werk, hobby’s en sociale contacten komen vaak voor. Als je hier verandering in wilt is dat niet makkelijk maar wel mogelijk!!

De ACT methode helpt je zoeken naar mogelijkheden om weer met levenslust activiteiten te gaan uitvoeren. Activiteiten die voor jou zinvol en belangrijk zijn.

De A verwijst naar acceptatie, ook wel genoemd ‘aanvaarding’. De C verwijst naar Commitment, de bereidheid om in actie te komen en je te verbinden met dat wat jij belangrijk vindt in het leven. Geen makkelijke opgave daarom de T van Therapie als begeleiding hierbij.

In deze training ga je ontdekken wat voor jou de belangrijkste ‘waarden’ in je leven zijn. Dat kan bijvoorbeeld ‘vriendschap’ zijn. Dan ga je kijken hoe je deze richting en zin kunt geven. Je gaat bijvoorbeeld weer een afspraak maken. Je gaat verder ontdekken hoeveel effect jouw ‘gedachten’ hebben op je functioneren. Je leert of je in jouw keuzes en jouw manier van leven uitgaat van jezelf. Laat jij je misschien bepalen door jouw klachten, door jouw gedachten over je klachten of door wat anderen vinden? Verder ga je oefenen om datgene wat je niet kúnt veranderen te aanvaarden zonder je daartegen te verzetten.

  • Mindfulness

Mindfulness oefeningen kunnen je leren om met meer aandacht te leven.  Dit doe je door allerlei aandachtsoefeningen. Zittend,  liggend maar ook lopend, bv tijdens wandelen in de natuur. De aandacht leer je richten op je adem, op je lichaam en op je gedachten. En op wat je daarbij ervaart.

De ultieme kunst is dat je aandacht kunt hebben voor onaangename gevoelens. Én deze kunt waarnemen zónder te oordelen. Dit vraagt veel oefening maar het levert ook veel op!

Dit zijn resultaten die uit onderzoek naar voren komen:

  • Lichamelijke spanning en emotionele stress nemen af en je kunt beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen.
  • Concentratie en het prestatievermogen verbeteren
  • Je kunt je beter ontspannen
  • Er ontstaat een positiever beeld van jezelf en jouw omgeving
  • Als je klachten hebt zoals slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen deze af
  • Mensen die vaker dan 3 x een depressie hebben gehad, hebben 50 % minder kans op terugval in een depressie. Mits intensieve en regelmatige mindfulness training.

ACT & Mindfulness zijn een sterk koppel waardoor een flexibel, zinvol en actief  leven kunnen leiden weer mogelijk is.

Nieuwsgierig? Neem gerust contact met mij op!

 

De training wordt aangeboden in combinatie met 2 overnachtingen in ons natuurverblijf.

Zie voor andere trainingen ook; Bewust Ontspannen Bewegen en Time out bij (dreigende) burn out.

Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. Avond maaltijd kan worden verzorgd  in overleg.